lauantai 31. lokakuuta 2015

Koulussa

Koulun julkisivu harmaana päivänä

Koulun piha koko komeudessaan
Yksi asia mistä minua jo tytönkin puolesta erityisesti harmittaa luopua täällä Brysselissä on hänen koulunsa. Yleisimmin esikoulu eli Ecole Maternelle eli hyvin vapaasti suomennettuna "äidillinen koulu" aloitetaan Belgiassa syyskuussa sinä vuonna jona lapsi täyttää kolme vuotta. Julkiset esikoulut Belgiassa ovat ilmaisia ja virallinen luku 3-6 -vuotiaiden lasten osallistumisesta vapaaehtoiseen esikouluopetukseen on lähestulkoon korkein mahdollinen: 98%. Korkea luku varmaankin kertoo siitä, että esikoulun lisäksi muita päivähoitoratkaisuja ei yhteiskunnan puolelta ole tarjolla sekä siitä, että belgialaisessa kulttuurissa ajatellaan esikouluopetuksen olevan lapselle hyväksi ja hyödyksi. On nimittäin yleinen tapa, että myös sellaiset lapset, joiden toinen vanhempi on kotona osallistuu esikouluun täysiaikaisesti.

Meilläkin tyttö aloitti viime vuonna esikoulun kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden kypsässä iässä. Brysselissä kilpailu koulupaikoista on oma taiteenlajinsa ja olimmekin ihmeen onnekkaita aloittelijan tuurilla varustettuja kilpailijoita, sillä saimme kuin saimmekin tytölle paikan oman asuinalueemme suositusta esikoulusta. Tämä esikoulu ei ulkoisilta puiitteiltaan varmaankaan täyttäisi minkäänlaisia suomalaisia tilaratkaisu- tai turvallisuuskriteerejä ja ensivaikutelma koulusta ahtaine paremmat päivänsä nähneine tiloineen voisi hämätä monet ensikertaa asialla olevat. Mutta itse esikoulu opetuksen sisältöineen ja opettajineen on vallan mainio.

Kyseinen esikoulu on itse asiassa puolittain yksityinen ja sen myötä ryhmäkoot ovat pienempiä ja opettajilla on myös vapaammat kädet toteuttaa omia opetusmenetelmiään. Esikoulun perustajalla, pirteällä belgialais-italialaisella rouvalla on ollut koulua perustessaan 90-luvulla poikkeuksellinen idea yhdistää eri kieliä puhuvat opettajat samaan tilaan samojen eri kieliä puhuvien lasten kanssa. Koulussa on kullakin "vuosikurssilla" neljä eri luokkaa eri kielipariyhdistelmillä, jotka ovat ranska-englanti, ranska-saksa, ranska-hollanti ja ranska-italia.

Tyttö on ranska-englanti -luokalla ja hänellä on siis kaksi opettajaa, joista toinen opettaa lapsia aamupäivällä ranskaksi ja toinen iltapäivällä englanniksi. Ruoka- ja muilla tauoilla kaikkien luokkien lapset ja opettajat enemmän tai vähemmän sekoittuvat ja onkin ollut hauska huomata miten eri kieliset ilmaukset ovat kuin huomaamatta tarttuneet tytönkin sanavarastoon. Hän saattaa esimerkiksi kiittäessään jostain spontaanisti sanoa "Danke schön!" tai pikkuveljensä kitinään kyllästyessään huudahtaa hänelle italian kielen ilmausta "Basta!" käyttäen.

Yksi äitiyden suurista ilon ja ylpeyden aiheista minulle on ollut huomata miten hyvin tyttö on koulussaan pärjännyt ja viihtynyt. Eilen koululla oli syyslukukauden ensimmäisen osan päättymiseen liittyvä palautekeskustelu, jossa lapset myös saivat opettajiltaan kirjallisen arvioinnin kuluneesta lukukauden puolikkaasta. Oli hienoa kuulla, että tytöllä menee "äidillisessä koulussaan" hyvin ilman sitä konkreettista äidillistä ohjausta paikan päällä. Kunpa vain onnistuisin "äidillisesti ohjaamaan" häntä pärjäämään ja viihtymään uudessa koulussaan Kairossa kaiken muuttamiseen liittyvän henkisen ja fyysisen myllerryksen keskellä. Se on hartain muuttoon liittyvä toiveeni.

2 kommenttia:

  1. Ma en voi uskoa, etta tytto on jo niin suuri, etta on koulussa :D Mihin naa vuodet on mennyt.... Ihanaa, etta viihtyy. Se on mullakin yksi suurimmista kysymyksista, kun mietin taalta pois muuttamista, Ambrosoli on ihana ja ajatus jostain muusta koulusta kuristaa kurkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en tajua mäkään miten se voi olla niin iso, teidän tytöistä puhumattakaan :D Joo, sen kokemuksen mukaan mitä mulla on kv-kouluista, niin Ambrosoli on kyllä poikkeuksellisen kiva! Tässä tytön nykyisessä koulussa mua lohduttaa ajatus siitä, että koska se on pelkkä esikoulu, niin se joutuisi joka tapauksessa vaihtamaan koulua ala-asteelle (joka sekin koittaa luonnollisestikin varmaan käsittämättömän nopeasti :)

      Poista