sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Ensimmäinen viikko

Olen ollut vähän yllättynytkin siitä miten tyynin mielin olen ensimmäisen viikon täällä Kairossa viettänyt. Äitini on tietysti ollut suureksi avuksi ja päivät ovat siksikin sujuneet sen suuremmitta häslingeittä. Väliaikainen asuntomme sijaitsee mitä parhaimmalla paikalla, ostoskadun vieressä ja siellä on voinut tehdä kaikki tärkeimmät ostokset kätevästi. Asuntomme vieressä on myös oikein kiva kahvila, jossa on oikein kelvollinen leikkipaikka, joka on huomattavasti helpottanut elämää nelivuotiaan kanssa.

En tiedä onko kyse sitten kulttuurishokin ensimmäisestä vaiheesta - siitä että suhde uuteen paikkaan ilmenee kuherruskuukautena, mutta oli miten oli toistaiseksi olen ollut innoissani siitä miten mielenkiintoiselta Kairo vaikuttaa. En tiedä riittäisikö edes koko ihmisikä Kairon täydelliseen valloittamiseen, mutta varmaan nämä muutamat vuodet, jotka meidän on tarkoitus täällä viettää eivät ainakaan.

Kairo on valtava ja valtavan kiehtova on myös sen ja koko Egyptin historia aina muinaisista ajoista nykyhistoriaan ja tähän päivään. Toistaiseksi olemme pysytelleet tiiviisti huoneistoamme ympäröivällä alueella, mutta aivan varmasti aikanaan tulee olemaan todella mielenkiintoista tutustua kaupunkiin enemmän ja laajemmin.

Olemme olleet tyytyväisiä, että valitsimme asuinalueeksemme juuri sen alueen jonka valitsimme ja luulen, että lokakuinen tutstumismatkamme tänne on osaltaan auttanut toistaiseksi pehmeältä tuntuvaa laskeutumista tänne. Lokakuussa vierailimme myös eräällä toisella kolmesta työnantajan sallimasta asuinalueesta. Tämä alue sijaitsee vähän kauempana pyramideistakin tunnetussa Gizan lähellä ja sinne päästäkseen pitää ajaa Kairon valtavaa kehätietä pitkin. Tällä tiellä liikenne oli pelottavinta, mihin olen törmännyt (pun not intended), vaikka ei Ugandankaan liikenne siitä leppoisimmasta päästä ollut.

Siihen alueeseen verrattuna tämä omamme sen sijaan vaikuttaa aika leppoisalta ja tuleva kotimme sijaitsee rauhallisella ja vehreällä tienpätkällä, jossa voisin kuvitella itsekin ajavani, vaikka alunperin pidin ajatusta Kairossa ajamisesta täysin mahdottomana. Ei toki edelleenkään tulisi mieleenikään lähteä asuinalueemme ulkopuolelle kehäteitä pitkin ajamaan, mutta on ollut mukava huomata, että itse asuinalue on rauhallinen.

Ostoskadulla näkyy likaisenharmaanruskean tomun peittämiä ränsistyneitä rakennuksia sulassa sovussa uutuuttaan kiiltävien trendikkäiden sushi- tai jäätelöpaikkojen kanssa. Samalla kadulla kulkevien naisten vaatetus vaihtelee hijab-huivien ja länsimaisen muodin mukaisten vaatteiden välillä ja meidän porukkamme ei ole herättänyt mitään erikoisempia reaktioita. Hyväntahtoinen "I love you" taitaa kyllä mahdollisesti olla jotain johon tuntemattomiin varauksella suhtautuvan tyttömme on parasta tottua.

8 kommenttia:

 1. Moi! Olen jo ihan blogisi alkuajoista asti tätä lukenut, mutta nyt vasta kommentoin. Blogisi on todella mielenkiintoinen. Olen itse käynyt kaksi kertaa lomalla Egyptissä, myös Kairossa ja blogit sieltä suunnalta kiinnostavat. Itse myös käyn joitain samoja ajatuksia läpi kuin sinä olet täällä blogissa kertonut, olen muuttamassa Turkkiin noin kuukauden kuluttua. Toki Turkki on minulle tuttu maa ja muutan turistialueelle, mutta silti päässä on todella ristiriitaiset ajatukset.

  Olisi mielenkiintoista kuulla, että mitä ajatuksia ja mitä mieltä itse olet tällä hetkellä Egyptin turvallisuustilanteesta. Tästä saisi varmaan aikaan ihan kokonaisen postauksenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että olet ollut mukana matkassani! Ymmärrän hyvin ristiriitaiset ajatukset isojen muuttoja yhteydessä. Minulla on nyt muutamasta sellaisesta kokemusta ja minulle ne ovat aina vaatineet tietyn (ja osin raskaankin) päänsisäisen prosessin läpikäymistä. Uskon kuitenkin vahvasti siihen, että niistä saa ja oppii samalla hirveän paljon ja se on kaikin puolin antoisaa.

   Turvallisuustilanne Egyptissä on ihan tunnustettavasti osittain kehno ja terrorismin uhka on olemassa. Me olemme kuitenkin siinä mielessä onnekkaassa asemassa että miehen työnantajan puolelta me saamme esimerkiksi turvallisuustilannekatsauksia ja suosituksia miten toimia ja mitä alueita ja tilanteita välttää. Esim Siinain niemimaalle ei ole syytä matkustaa jne. Omat pelkoni elämässä eivät oikeastaan liity terrorismiin edes täällä Kairossa, vaikka sen olemassaolo on tietysti tunnustettavaa, surullista ja pelottavaakin, myös se miten vinksallaan maailma tuntuu ylipäätään olevan.

   Kaikkea hyvää muuttoon! Turkki onkin varmaan mielenkiintoinen ja itsekin tykkään lukea juttuja sieltä.

   Poista
 2. Olipa huippu löytö tämä blogisi - kiitos että jaat kokemuksiasi! Erityisesti lapsiperheen näkökulma kiinnostaa, vauvan kanssa kun muuttoa olemme ulkomaille miettimässä :)

  -Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla että juttuni kiinnostavat! Lasten kanssa muuttaminen onkin vähän jännempää, vauva-ikäisen kanssa varmaan helpointa. Tsemppiä mietintöihin! :)

   Poista
 3. Kommentoin mielummi tahan, vaikka taa ei olekan uusin kirjoitus. Komenntti on nimittain taysin kirjoituksiin liittymaton. Halusin vaan jakaa sen, etta nain tanaan oman tyonantajani ilmoituksen kairossa sijaitsevasta tyopaikasta (saan alkaa hakea kohta). Jos ei sun blogia olisi, en edes harkitsisi paikkaa, koska mun mielikuva Kairosta on ankeahko. Nyt sen sijaan pohdin sita, kannattaisko hakea (/heitettaisko mun hakemus roskiin heti kattelyssa, kun vasta 2,5 kk paasta saisin oikeasti aloittaa hakurumban) ja etta olisko koiria mahdollista ottaa mukaan Egyptiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tulin kurkkaamaan Anskun blogia (vaikka näin hänet tänään ihan livenäkin) ja ajattelin, että voin vastata koirakysymykseen samantien. Tunnen täällä kaksi ulkomaalaista perhettä, jotka ovat tuoneet koiran mukanaan. Toiset ovat saksalaisia ja toiset amerikkalaisia. Jos olet facebookissa, niin sieltä löytyy sellainen ryhmä kuin Expat Women in Egypt. Siellä voi kysyä ihan kaikenlaista ja lemmikin tuomista koskeviin kysymyksiin on vastailtu usein. Samoin voisit kurkata InterNations -nettisivun Egypti-foorumin, siellä saattaa myös olla neuvoja. Itse en ole jaksanut kirjoittaa montaakaan kirjoitusta Kairossa elämisestä, mutta ne muutamat riipustukset löytyy täältä: http://maaria-thewaythingsgo.blogspot.fi/

   Poista
  2. Emppa: Ooh no mä tietysti sanon että joo hae hae ja tulkaa, koska se olisi kivaa :) No joo mutta vakavasti: nythän me ollaan oltu täällä vasta pari viikkoa, niin en ihan oikeasti vielä osaa kunnolla itsellenikään sanoa minkälaista elämä Kairossa on. Mutta sen voin sanoa, että siitä olen tosi iloinen että olin halukas voittamaan ennakkoluuloni Kairoa kohtaan, koska kyllä mullakin ihan myönnettävästi niitäkin oli.

   Mä uskoisin niin, että sellainen expat-elämä ei täällä lopulta niin hirveästi eroa sikäläisestä vastaavasta. Mulla on muuten muutaman kerran tullut Kampala mieleen ihan jostain meidän asuinalueen kadunpätkästä tai yhdestä kahvilasta. Se mikä täällä on ainakin kolmen vuoden takaiseen Kampalaan verrattuna helpompaa on kaikkien mahdollisten tuotteiden parempi saatavuus, varmaan ihan kaikkea löytyy mitä Euroopastakin, ihan vaatteita myöten. Myös palveluita netissä, kuten ùber-taksi! Ja sitten läheisempi sijainti esim Suomi-lomia ajatellen.

   Toisaalta taas Kampala on Kairoon verrattuna paljon pienempi ja siksi jotenkin ehkä mielessä hallittavampi ja ruuhkat ja liikenne on täällä sikäläistä pahempaa. Plus kieli on vaikeampaa! Englanniksi arjen eläminen on tietysti hirveän helppoa.

   Yksi haastavimmista asioista myös melkein missä tahansa varmaan on myös ihan se muutto-mitä siihen liittyy henkisesti ja fyysisesti.

   Maaria tuossa vastasikin noista koirista ja hyvä niin, kun mulla ei olisikaan ollut siitä tietoa.

   Laita mulle vaikka viestiä jos haluat lisää kysellä!

   Poista
  3. Maaria: Kiitos. Nyt tiedän minäkin mistä mahdollisesti etsiä lisää tietoja. Ja kiitos viimeisestä, toivottavasti onnistuu uudestaankin!

   Poista