maanantai 18. tammikuuta 2016

Tervetuloa Egyptiin!

Terveisiä Egyptistä! Lauantai-illan sijaan saavuimme tänne Kairoon sunnuntai-aamuna. Lähdimme kyllä lauantaina niinkuin pitikin, mutta koneen lähdettyä noin tunnin aikataulusta jäljessä alkuperäinen jatkolento Istanbulista pääsi lähtemään ilman Helsingistä tulleita kyydissään. Jouduimme siis odottamaan Istanbulin lentokentällä seuraavaa lentoa Kairoon kokonaiset kuusi ja puoli tuntia. Kiitin monta kertaa onneani, että en tällä kertaa lentänyt lasten kanssa yksin. Keskiyö ja aamuyö kun eivät niitä miellyttävimpiä vuorokaudenaikoja ole lasten kanssa matkustamista ajatellen, varsinkaan yksin. 

Siinä kentällä hortoillessa oli hassua huomata kuinka paljon muistoja (joita ei sitä ennen ollut tullut ajatelleeksikaan) palautui mieleen Istanbulin lentokentällä. Lensimme monta kertaa Kampalaan Istanbulin kautta ja tytöstä oli huvittavaa kuulla kun kerroin että tuon ja tuon kahvilan tuossa ja tuossa pöydässä istuin hänen ollessa vauva ja syötin hänelle päärynäsosetta. Ja sitä ennen tuossa vessassa tökin mahaani hänen siellä oleskellessaan kun halusin varmistaa hänen olevan pitkästä hiljaisuudesta huolimatta hyvissä voimissa.

Kymmentä minuuttia ennen koneeseen boardausta tyttö nukahti puolipystyyn kun taas vauva puolestaan päätti olla nukahtamatta ennen aamuyötä. Laskeuduimme Kairoon puoli neljän aikaan aamuyöllä, emmekä reissussa kaikin puolin rähjääntyneinä ja pimeyden vallitessa tulleet havainnoineeksi kentältä ajomatkan aikana kaupunkia kunnolla. Sen mitä näin tiivistäisin sanoihin loputon, ei-eurooppalainen ja suurkaupunkimaisema. Loputon ei-eurooppalainen suurkaupunkimaisema. 

Väliaikainen huoneistomme sijaitsee samalla asuinalueella millä varsinainen asuntommekin ja nämä ensimmäiset päivät olemme pysytelleet tiiviisti huoneistoamme ympäröivällä alueella. Alue vaikuttaa mukavalta ja olemme olleet tyytyväisiä, että valitsimme kolmesta mahdollisesta asuinalueesta juuri tämän. Kivenheiton päässä huoneistostamme sijaitsee ostoskatu, joten kauppoja ja ravintoloita ei ole erikseen tarvinnut lähteä sen enempää etsimään. 

Maisema asuinalueellamme näyttäytyy toisaalta roskaisina, repaleisina ja pölyisinä katuina, mutta toisaalta havaitsen näkymiä ja kohtia, jotka hivelevät esteetikon silmääni. Katsokaa vaikka alla näkyvät kuvat: 


Tyttö ei vielä ole ilmaissut sen kummempia mielipiteitä paikasta. Hän on onnellinen, että koko perhe on samassa paikassa, kuten me kaikki. Mummun lähdettyä alkaa näytön paikka meille kaikille. Nyt olen kiitollinen siitä, että hän on mukana vielä viikon ajan. Mummu ja lapset ja minä tutustumme paikkaan kaikessa rauhassa ja virkamies puolestaan työhönsä ja työmatkaan, jonka hän taittaa uskokaa tai älkää Niiliä pitkin menevällä veneellä. 

18 kommenttia:

 1. Terveisiä sinne naapuriin!

  Kävin eilen poissa omilta tutuilta kulmiltani minulle ihan uudessa kaupunginosassa ja tajusin taas kerran kuinka valtava ja loputon onkaan myös tämä Khartum. Ja roskainen ja repaleinen ja pölyinen niin ikään. Minulta kesti aikoinaan monta viikkoa löytää täältä mitään kaunista tai esteettistä silmääni miellyttävää. Hienoa, että te kuulutte siellä päässeen hyvään alkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja terveisiä sinne alakertaan :D Lokakuisen tutustumiskäyntimme aikana ja jälkeen olin ihan allapäin siitä, että en juurikaan nähnyt kauneutta maisemissa täällä. Sitten tajusin alkaa etsimään sitä ihmisen kädenjäljestä ja helpotuin tajutessani, että sitä kautta löydän esteettistä silmääni miellyttäviä näkymiä.

   Kyllä vaan loputtomissa kaupungeissa taidamme olla molemmat. En edes tajua miten valtava Kairo onkaan ja sen kokonaan haltuun ottaminen lienee mahdotonta. Tämä meidän pieni asuinalue jo pelkästään Helsingin kokoinen.

   Poista
 2. Siita se alkaa!! Oon hengessa mukana. Ihanasti oot pystynyt huomaamaan kauniita yksityiskohtia kaiken hassakan keskella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emppa, niin kiva kun oot hengessä mukana! Joo mä ihan helpotuin kun näin nuo kauniit ja värikkäät matot ihan meidän kämpän oven edustalla, kun muuten Kairo ei maisemiltaan heti ensimmäiseksi kauniina mulle näyttäytynyt. Ugandan luonto, kaikki se vihreys ja vehreys, vesiputoukset sun muut, on muuten uskomattoman kaunis!

   Poista
 3. Huiman erilaista edessä teillä! Isäni työ vei 1970-luvulla Egyptiin sähköistyksen myötä Maailmanpankin rahoittamana. Huikea vaihe elämässä. Jään uteliaan innokkaana seuraamaan seikkailujanne tänne blogiisi! Onnea matkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hauska kuulla että Egyptiin jo monta kymmentä vuotta aiemmin tutustuneita on löytänyt tänne mun blogiini! Huikea ja värikäs vaihe tosiaan ja kiva jos jäät seurailemaan. Kiitos onnentoivotuksesta!

   Poista
 4. Kairo, tuo kummallinen ruskea kaupunki. Asuimme Kairossa vuosina 89-90, Maadissa. Lapset kävivät koulua CAC:ssä. Vuodet ovat vierineet mutta muistot Kairosta vielä hyvin mielessä. Toivottavasti saat paljon kuvia laitettua blogiisi. Jään odottamaan. -Tessa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja lisää Kairoon aiempina aikoina tutustuneita, onpa hauskaa! Ruskea kaupunki hyvinkin - toivon löytäväni lisääkin värejä, mutta ruskea taitaa olla vallitseva väri ja olin noista värikkäistä matoista ihan innoissani. Me olemme myös Maadissa. Joo yritän saada kuvia laitettua tänne enemmänkin.

   Poista
  2. "ysi katu", vieläkö kaupanteko tapahtuu siellä? Muistaakseni ensimmäisen vuoden asuimme kadulla 13. Muutimme muutaman kadun päähän toisena vuonna mutta sen osoitetta en muista. Maadi on varmaan kovasti muuttunut meidän ajoista, samoin on tapahtunut Sharm el Sheikille. Silloin siellä oli tasan kolme hotellia. Tuttujakin meillä on siellä Maadissa, hyvä ystävä joka on asunut siellä jo 30 vuotta. Vaimonsa on opettajana Englantilaisessa koulussa.

   Poista
  3. Street 9 kyllä! Siihen katuun olen jo ehtinyt tutustua ja hankkia sieltä esim sim-kortin puhelimeeni. Muuten on vielä Maadikin kunnolla tutustumatta, mutta varmaan niin Maadi kuin koko Kairokin on muuttunut vuosien ja kaikkien tapahtumien saatossa. 30 vuotta opettajana Kairossa on jo aikamoinen elämäntyö! Pari ihmistä olen ehtinyt tavata jotka ovat asuneet täällä 10 vuotta ja ilmeisesti monet viihtyvät hyvin.

   Poista
 5. Kiva kuulla etta kotiutuminen on ja alussa, ihana kuulla tarinoita tuosta ihmeellisesta Kairosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olet kuulolla! Toivotaan että tarinoita tulee kerrottavaksi! Nyt vielä tuntuu että on aika pyörällä päästään, mutta ehkä tämä tästä pikku hiljaa..

   Poista
 6. Onnea uuteen kaupunkiin! Ihania kuvia ja värejä, tunnelmia ja uskoa tulevaan. Jään mielenkiinnolla seuraamaan elämäänne siellä, ikävä on ollut tänne blogien pariin ja teidän kuulumisten. Voikaa hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kun olet back, Jenniuu! Uskoa tulevaan onneksi on, vaikka toki moni asia on ihan vaiheessa vielä ja toinen välitila päällä kun olemme väliaikaisessa asunnossa, eivätkä omat tavarat tai huonekalut ole vielä pitkään aikaan täällä. Voikaa oikein hyvin tekin!

   Poista
 7. Hei, kiva kuulla että pääsitte onnellisesti perille ja ihan ekat päivät tuntuvat sujuneen hyvin - kaupatkin löytyneet, mikä on tärkeää, sillä minä en löytänyt niitä ihan heti täällä Maputossa :-) mikä nyt tietysti vähän hymyilyttää, mutta kun kaikki on uutta, ei havaintoaistikaan näköjään ole terävimmillään (ja olivathan ne aika erilaisia, mutta nyt luultavasti pyörtyisin hämmästyksestä helsinkiläisessäPrismassa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei ole itsestäänselvää että löytää kaupat tuosta noin vain! Tässä meidän vieressä on kaiken lisäksi kiva kahvila, jossa on ihan kunnollinen lasten leikkipuistomainen nurkkaus, joka on huomattavasti helpottanut elämää nelivuotiaan kanssa. Prismassa pyörtyminen voi tosiaan olla vaarana erilaisten kauppapalveluiden jälkeen ; )

   Poista
 8. Lämpimästi tervetuloa Maadiin! käykää joku ilta ysitien Gelateria Socialessa jätskillä, se on mun puolison italialaisen ex-kollegan eläkeharrastus, Robin Hood-tyyppinen paikka joka myy hyvää italialaista gelatoa maksukykyisille ja antaa ilmaiseksi lapsille, joilla ei siihen ole varaa. Vähän hupsu hanke, mutta jätski on aivan ihanaa (mun suosikki on taateli). Nähdään pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maaria! Onpa kiva vinkki tuo jätskipaikka, kiitos! Eikä hupsumpaa antaa vähävaraisille lapsille ilmaista jätskiä-tosi suloista :)

   Poista