sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Pyramidit

Ja sitten tämän tämänhetkisen elämäni melkeinpä absurdeilta tuntuviin kuviin ja tunnelmiin. Vierailemassa olevien ystäväni, siskoni ja siskontyttöni kanssa pääsin ensimmäistä kertaa kunnolla näkemään oman asuinalueemme ulkopuolista Kairoa ja siihen totta tosiaan kuuluvat esimerkiksi Gizan pyramidit. 

Hevosen tai kamelin selkään mars ja edessä aukesi näkymä vuosituhansien taakse. On vähän vaikea hahmottaa, että voin lähteä katsomaan pyramideja sille päälle sattuessani! Vaikuttaviahan ne. Opas kertoi, että pyramidien rakentaminen oli tuhansien miesten vuosikausia kestänyt urakka ja siihen tarvittava kivi tuotiin ensin kymmenen vuoden ajan veneillä Aswanista, eteläisestä Egyptistä. 

Koulun historian tunnit, kuvataidetunnit ja yleinen muinaishistorian siipien havina leijuivat Saharan pölyisessä ilmassa, vaikka kokonaisvaltaista yhteenvetoa pyramideista en osaa edelleenkään antaa. Niin laaja on asiakokonaisuus ja vaikka pyramidit olivat komeita, kaikkein eniten tykkäsin kävelevän hevosen selässä matkustamisesta, jota paremmin asiaan vihkiytyneet ja oikeaoppisemmin asian taitavat voivat kutsua ratsastamiseksi. Mahtavaa että eläin ymmärtää arabiankielisen "jalla jalla" -käskyn ja alkaa sen kuultuaan kulkea kovempaan tahtiin! 

Kamelit olivat minulle ja ystävälle ihan liian huimaavan korkeita, mutta siskolle ja tyttärelleen ei. Kaikenlaista nähtävää on Kairossa, mutta näköjään näistä sen tunnetuimmista maamerkeistä en tosiaan onnistu kertomaan kiinnostavasti. Kuvat todisteeksi siellä käynnistä kuitenkin liitettäköön tähän. 

Sitä tässä myös olen miettinyt, että täytän tänään kolmekymmentäviisi ja elämääni todella kuuluvat tässä elämäni vaiheessa esimerkiksi nämä pyramidit. Jalla jalla! 

 

10 kommenttia:

 1. Vau! Ja hyvää syntymäpäivää! Jalla!

  Minä en ole vieläkään päässyt täkäläisille pyramideille asti. Lähimmät ovat noin kolmen tunnin ajomatkan päässä ja periaatteessa siellä voisi tai pitäisikin kai leiriytyä yli yön, ihan mukavissa olosuhteissa, vaan kun en ole oikein telttaretki-ihmisiä. Mutta pyramidit kiinnostavat kyllä ihan valtavasti! Ehkä ensi talvena... Nyt alkaa nimittäin olla ihan liian tuskaisen kuuma tehdä juuri mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jalla! Pyramidit on kyllä kiinnostavia, mutta niihin liittyvät tarinat ja historia niin laajaa, etten näköjään mitään hirveän järkevää osannut niistä sanoa. Mutta kannattaa käydä jos mahdollista! Kuumalla täälläkin olisi ollut ihan mahdotonta. Vähän ihmettelen että miten täällä ei ole vieläkään yhtään liian kuuma, vaan ihan sopivaa!

   Poista
  2. Qatarissakin oli tosi ihana sää, kuuma muttei liian kuuma. Täällä mä katselen päivittäin ulkona ympärilleni ja ihmettelen mikä ihme kuumaa ilmaa päälleni oikein puhaltaa kunnes hämmästyksekseni kerta toisensa jälkeen tajuan, että ei yhtään mikään - ilma vaan on niin kuuma, että melkein sattuu iholla :( Nyt olen vielä flunssassa ja kuumeessa mikä tekee kuumasta säästä vielä tavallistakin ärsyttävämpää. Yritän löytää tästä äärimmäisestä helteestä jotain hyvää, mutta toistaiseksi kuumuus ei ole edes vienyt hyttysiä mukanaan. Öisin pitää hereillä siis sekä kuuma että hytyt. Ei hyvä!

   Poista
  3. No ohhoh kuulostaa kyllä tukalalta! Ja tuo juuri että se kuumuus melkein sattuu iholla. Sitä mä Suomessa käydessä paukkupakkasilla mietin kun silloin se kylmyys ihan just noin sattui iholla, että voiko se tuntua vähän samalta siinä toisessa extremessä. Täällä ihmiset varoittelevat kesäkuukausista, että ovat aivan mahdottomia, mutta vielä ei siltä tunnu yhtään. Siellä todellakin toisin! Kunpa nyt ainakin paranisit, niin varmasti edes vähän helpottaisi!

   Poista
 2. Ihana tapa viettaa synttareita! Ainakin muistanet tulevaisuudessa, mita teit kun taytit 35 v (itsella ei ole hajuakaan... Se taisi olla taalla, mutta en edes muista vietinko paivaa mitenkaan).

  Jalla jalla siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ei ole mullakaan muistikuvaa mitä tein esim 30v täyttäessäni. Täytyypä siis ottaa tavaksi :) Jalla jalla!

   Poista
 3. Myöhästyneet onnittelut! Pari vinkkiä: niissä pyramidien ja kaupungin väliin jäävissä raunioissa on upeita hieroglyfejä. Siellä saa samoilla suht vapaasti, vaikka toki siihen tulee helposti kaikenlaista onnenonkijaa sanomaan, että ei voi mennä tai vaan oppaan (hänen) kanssa yms. Me hortoiltiin siellä pitkään ja ihmeteltiin niitä kaiverruksia!

  Ja Dashurin taitetun pyramidin aiheutti mulla sen, että aloin itkeä silkasta mielettömyyden tunteesta (siinä kun on sitä sileää pintaa paljon jäljellä). Suosittelen lämpimästi retkeä myös sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau kiitos vinkistä! Ja onnitteluista. Kuulostaa kiinnostavalta-pitääpä yrittää päästä käymään! Ja hyvin ymmärrän, että joku tuollaisen kaltainen mielettömyyden tunne voi ajaa liikutuksen partaalle :)

   Poista
 4. Onpa vaikuttavia kuvia, kiitos! Hevosen selässä varmasti vaikuttava kokemus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hevosen selässä oli tosi kiva kokemus! Ja kiva että on päässyt näkemään pyramidit livenä..

   Poista