torstai 19. toukokuuta 2016

Huokaus

Fatalisti minussa kasvaa kasvamistaan, eikä lento-onnettomuus ole saanut minua mitenkään pois tolaltani, vaikka yleisen maailmantuskapinon vääjäämättömältä tuntuvaan asteittaiseen nousemiseen sillä voi olla osuutta. Kummallinen on ihmismieli, mutta Brysselin isku tuntui liippavan läheltä syvemmin. Yllättämään nämä uutiset eivät pääse kyllä mitenkään. Maailmankuvaan kaikenlainen terrorismi ja sen uhka on tainnut tulla jo Ugandan ajalta, jolloin aseistetut vartijat ja auton tarkistukset pommien varalta tulivat tutuiksi. Egyptin ja ihmisten puolesta lentokoneonnettomuus harmittaa, koska turisteja on odotettavissa varmaankin yhä vähemmän ja vähemmän. Mielikuvat turvattomuudesta osuvat erityisesti EgyptAiriin ja Egyptiin, vaikka kone Ranskasta lähtikin.

Tänään minulla oli sattumoisin toimitettavana kesäloman lentolippuasioita erään toisen lentoyhtiön toimistossa ja pääsin autonkuljettajan kanssa käymään Kairon keskustan humussa. Jos käy tuuri kuten tänään ja 1-vuotias nukahtaa autoon, kuuluvat nämä keskeytyksettömät tutkimusmatkat lempiasioihini täällä Kairossa.

Oikeaa osoitetta etsiessämme eksyimme vallankumouksestakin kuuluisan Tahrir-aukion liepeille. On hirveän mielenkiintoista kuunnella paikallisen tavallisen egyptiläisen puheita kotimaansa ja -kaupunkinsa historiasta ja tapahtumista. Nasser perheineen oli kuulemma ollut etunenässä aukiolla vaatimassa vallankumousta. Kyselin eikö häntä pelottanut ja oliko hän paikalla väkivaltaisuuksienkin aikaan. Vastaus kuului, että myöhemmin meno yltyi vaaralliseksi, mutta ensipäivinä se mitä hän aukiolla tunsi oli kuulemma onnea. "I love my country and we needed change and I was so happy".

Myöhemmin löysimme oikean asiointipaikan, mutta pojan vielä nukkuessa Nasser vaati saada näyttää erään hotellin terassiravintolasta avautuvan näköalan. Aiemmin hän oli työskennellyt hotellissa työskennelleen ihmisen autonkuljettajana ja tunsi siksi hotellin muitakin työntekijöitä. Lämpimästi he häntä tervehtivätkin ja kun huomioin asian, Nasser totesi olevansa ihminen joka puhuu ihmisille vain sydämestään. "It is so nice", tämä hyväsydäminen mies aina tapaa sanoa. Olen jotenkin tosi mielissäni siitä, että juuri hän on sattunut kuskiksi kuljettamaan minua tässä mielenkiintoisessa megalomanisessa kaupungissa.

12 kommenttia:

 1. Ihana etta teilla on tuollainen Nasser. Egyptin turismia on kylla koeteltu varmaan enemmin kuin minkaan muun alueen maan. Se on niin saali :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän on kyllä ihan mahtava ja liikuttavan sydämellinen. Egyptin turismin voi kyllä varmaan kuvitella saaneen tästä viimeisen silauksen. Hirveän sääli se on ja niin monen elinkeinoa koskettavaa.

   Poista
 2. Oli kyse sitten terrorismista tai onnettomuudesta minua lentokoneiden tipahtamiset taas jotenkin koskettavat syvemmältä kuin Pariisin tai Brysselin tapahtumat. Me lennämme niin paljon ja vaikka en lentämistä sinänsä mitenkään pelkääkään en toisaalta myöskään pidä mahdottomana, että jotain saattaisi joskus tapahtua omallekin koneelle. Mies lensi viime yönä Brysselistä Khartumiin (Istanbulin kautta sillä suoraanhan tänne ei Euroopasta pääse) ja olin kyllä onnellinen kun yöllä heräsin ja huomasin hänen saapuneen yhtenä kappaleena.

  Terrorismia en sinänsä osaa pelätä. Se on niin epämääräinen uhka, etten saa siitä oikein otetta. Mutta se minua kyllä nykyään enenevässä määrin pelottaa, että Euroopassa tehdään tällä hetkellä kansallisella ja EU-tasolla sellaisia huonoja valintoja jotka nähdäkseni saattavat hyvinkin lisätä terrorismin uhkaa tulevaisuudessa. Jos ja kun me eurooppalaiset annamme ymmärtää, että kaikkien ihmisten elämä ei ole yhtä tärkeä ja arvokas kuin omamme, siitä ei hyvää seuraa...

  Kiva, että teille on löytynyt mukava autonkuljettaja! Oma autonkuljettajani täällä on yksi täkäläisen elämäni valopilkuista ja on vaikuttanut omalta osaltaan kovasti viihtymiseeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se taitaa olla että mitä tutummalla ja läheisemmällä tasolla tällaiset liippaavat läheltä, sitä enemmän ne koskettavat. Mekin lennetään paljon, mutta silti varmaan Brysselin metro ja lentokenttä ovat Egyptiä ja lentämistä arkisempia ja tutumpia paikkoja mulle vieläkin ja siksi kai se Brysselin isku oli tunnetasolla koskettavampi. Silti toki lento-onnettomuutta ajattelee omalla kohdalla mahdollisena ja kyllä tulee mullekin EgyptAiria kohtaan vähän karsastava olo. Ja joo huh ymmärrän että olit huojentunut että mies oli päässyt yhtenä kappaleena perille!

   Terrorismin uhka ei ihan alenevassa suunnassa tosiaan tunnu olevan, eikä vähiten kai sen asiaan liittyvän politiikan takia ja se on kyllä hyytävää kaikin puolin :(

   Kiva autonkuljettaja on ollut tosi suuri ilo! En aluksi osannut ajatellakaan sitä niin, kun tuntui vaan niin kuninkaalliselta, mutta nyt olen tosi iloinen, että pääsen kuskin kautta tutustumaan monin eri tasoin täkäläiseen todellisuuteen.

   Poista
 3. Voi kun kiva kuulla tuosta kuljettajasta! Meidän Mubarak-niminen kuski oli kyllä myös todella mainio ja mukava tapaus. Hänellä oli ihan samanikäinen vauva kuin meillä, joten silloin kun kävin töissä, aamut alkoi aina kyselemällä puolin ja toisin, että mites teillä nukuttiin viime yönä.

  Kyllä oli surullinen juttu tuo EgyptAir. Meidän tuli lennettyä sillä monta kertaa, joten tietysti kävi vähän sellainen hiukset pystyyn -fiilis kun luin uutiset. Joskus, kun on ollut vähän sellainen "uskaltaako sitä lentää" -olo, olen käynyt katsomassa FlightRadar-sivua ja seurannut, miten valtava määrä koneita on joka sekunti ilmassa. Se jotenkin muistuttaa siitä, miten epätodennäköistä olisi että jotain sattuisi omalle kohdalle.

  Varsinaisesti tulin kuitenkin kommentoimaan, että sellainen leffa kuin The Square on todella hyvä dokumenttielokuva Tahririn tapahtumista. Se saattaa löytyä jopa youtubesta, me katsottiin se Netflixistä.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maaria! Mainio Mubarak teilläkin. Mullakin on täällä yksi vakkari-taksikuski (vanha herra),jonka kanssa vaihdan nukkumis- ja syöttämiskuulumisia :)

   Joo, ihan surkea juttu toi EgyptAir. Meillä on yhdet lennot olemassa jo aiemmin varattuina ko.yhtiöltä ja kyllä se aiheuttaa sellaista epäluuloa, vaikka tietysti tilastoihin jos pystyisi aina vain keskittymään, niin oddsit kai taas vähän laski huoh. Ja FlightRadar joo, ihan kreisiä että niin moni lentokone koko ajan joka sekunti liitää tätä palloa ympäri.

   Joo toi The Square oli huippu! Me katsottiin se ennen tänne muuttoa heti ekan Kairoon tutustumisviikonlopun jälkeen, joka muuten monien sattumien summana oli vähän liian päräyttävä visiitti, mutta toi leffa sai taas sellaisen mielenkiinnon palon hyvällä tavalla aikaan. Suosittelen minäkin muillekin!

   Poista
 4. Kun kuulin egyptiläiskoneesta, ajattelin heti ensiksi sinua (en ajatellut, että olisit ollut koneessa, mutta mietin, että ei varmasti tunnu kivalta siellä paikan päällä asuvasta. Teoriassahan olisit hyvin voinut olla tulossa Euroopasta Kairoon juuri tuolla koneella!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihan hyvin olisin voinut olla ja itse asiassa yhdet läheiset ihmiset juuri vähän aikaa sitten matkustivat saman yhtiön samalla reitillä, joten kyllä nämä jotenkin läheltä tuntuvat liippaavan ja tämä onnettomuus alkoi jotenkin vähän myöhässä ahdistaa vähän enemmän. Saisivat nyt jotain selville, niin tulisi selitys vaikka en tiedä mitä se nyt varsinaisesti auttaisi.. Surkea juttu.

   Poista
 5. Heippa, pitkästä aikaa istun koneen ääressä. Jotenkin onnistun kännyllä kommentoidessa aina sohimaan niin, että kommentti katoaa ja aina just sun blogiin kommentoidessa :) Minullekin tuli mieleen teidät kun turmasta kuulin, toivottavasti pian selviää mikä siinä oli taustalla. Tosin itse olen ollut sellaisessa ripuli/oksennus/räkäkuplassa viime viikot, että en pahemmin ole uutisia seurannut, mutta ilmeisesti mitään syytä ei vielä ole saatu selville?

  Aiemmilla kerroilla yritin kommetoida tuota autonkuljettajaa, sitä miten loistava juttu on saada paikallinen kontakti arkielämään. Se pitää asiat tasapainossa ja on kyllä ihan paras tietolähde "normaalin eloon". Mua harmittaa, että meillä uupuu sellainen kontakti täällä kokonaan. Miehellä on työkavereita kyllä, mutta mun sosiaalisessa piirissä ei ole yhtään panamalaista. Paljon on kyllä kaikkialta muualta latinalaisesta amerikasta. Kodinhoitajatkin ovat täällä lähes poikkeuksetta naapurimaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei ole syyt selvillä ja Kreikan ja Egyptin viranomaisten lausunnot eroavat toisistaan ja en oikein meinaa pysyä kärryilläkään. Saavatkohan ollenkaan selville mitä tapahtui, jää nähtäväksi.

   Paikallinen kontakti on ihan loistojuttu! Jäisi monta asiaa kuulematta ja huomioimatta ilman tätä kuskia. Puhumattakaan paikoista minne hänen kuskaamisensa ansiosta pääsen. Niin se taitaa yleisesti mennä että ulkomaalaiset enemmän hengailevat keskenään ja paikallisiin tutustuminen on mutkikkaampaa ilman jotain luontaista kontaktia. Ai siellä on kanssa paljon muista maista tulleita kodinhoitaja. Kai tämä aika yleinen ilmiö maailmanlaajuisesti on..

   Uuh "kivan" kuuloinen sairastamiskupla sulla. Toivottavasti tauti hellittää otettaan ja pian!

   Poista
 6. Juttelin juuri pari päivää sitten anopin ja miehen veljen vaimon kanssa tästä onnettomuudesta ja kyllähän se järkytti kaikkia. Jotenkin minua kosketti eniten tarina nuoresta perheestä, jossa perheen isä myi koko omaisuutensa saadakseen syöpäsairaan vaimonsa hoitoon Ranskaan. Pienet lapset jäivät miehen äidille hoitoon. Syöpähoito onnistui Ranskassa ja pariskunta oli palaamassa Egyptiin juuri tuolla koneella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Ihan kamalaa ja miten näistä asianomaiset ikinä pääsevät jaloilleen. Kyllä nämä järkyttävät ja aina enemmän jos sattuvat lähellä. En jotenkin oikein usko enää että mitään saavat edes selville että mitä tapahtui.

   Poista