sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Niitä näitä


Ei tule oikein mieleen mistä kirjoittaisi, niin kirjoitan nyt sitten mitä mieleen tulee. 

Egyptissä on vietetty koptikristittyjen pääsiäistä ja lapsen koulukin on kokonaiset kaksi viikkoa lomalla. Tyttö ei enää oikein meinaa jaksaa pitkiä aikoja ilman ikäistään leikkiseuraa ja naapurien lasten ollessa lomilla tahoillaan ovat päivistä monet kuluneet serkkuja ja muita kavereita kaivaten ja tekemisen puutetta voivotellen niin äidin kuin tyttären osalta.

Onneksemme liikkuvaiset paternaaliset isovanhemmat ovat ilahduttaneet visiitillään ja lapsi on ollut onnensa kukkuloilla isovanhemmistaan. Ensi viikolla belgialais-kyproslainen kummipariskunta saapuu vierailulle,  joten tulemme olemaan vielä enemmän vierailla hemmoteltuja. 

Autonkuljettajamme Nasser sanoikin, että presidenttinsä Herra Abdel Fattah el-Sisin tulisi myöntää meille kunniamerkki turistien takaisin tuomisesta Egyptiin. Maaliskuussa käymässä ollut kaverini on jopa ilmoittautunut halukkaaksi Egyptiin palaajaksi. Sen sijaan monet muut kaverimme, ainakaan he joilla on lapsia, eivät varmaan oikein pidä Egyptiä vetovoimaisena. Samaa sanovat muut täkäläiset expatit. 

Aikoinaanhan Egyptissä on ollut paljonkin turismia, mutta vallankumouksen ja levottomuuksien jälkeen turistit ovat kaikonneet. Se on sääli niin tavallisten egyptiläisten ja heidän toimeentulonsa kannalta kuin turistien itsensäkin. Kairossa on vaikka mitä nähtävää turistimielessä ja olen itsekin aivan innoissani vieraista heidän itsensä lisäksi myös sen takia, että toisin kuin yleensä olen heidän vanavedessään tullut liikkuneeksi omien pienten piirieni ulkopuolellakin.

Zamalekin keskustakaupunginosassa on varmaankin yksi hehkutettavimmista ravintoloista missä olen käynyt. Niemennokassa veden päällä olevan terassiravintolan sisustus on esteetikon silmiä hivelevä. Upeaa kaakelikuviointia ja riippuvia kasveja ja lyhtyjä. Ruoka on ihanaa ja Lähi-Idän kulinarismia parhaimmillaan.

Huomenna vuorossa on keskiaikainen linnoitus Citadel, joka rakennettiin aikoinaan suojelemaan Kairoa ristiretkeläisiä vastaan. Sieltä avautuva näkymä yli vanhan Kairon on uskomaton. Silmän kantamattomiin ruskeaa pölyn peittämää islamilaisen arkkitehtuurin vanhaa rakennuskantaa. 

Seuraavaksi haluaisin nähdä erään taiteilijan vastikään maalaaman muraaligraffititeoksen, joka muodostaa kaukaa katsottuna valtavan symmetrisen ympyrän. Se koostuu useista kymmenistä pienemmistä maalauksista viidenkymmenen eri talon seinillä yhdessä Kairon slummeista. Kuulemma taiteilijan viesti on erilaisuuden perusteella tuomitsemisen kyseenalaistaminen. Hyvä viesti tälle maailmalle. 

16 kommenttia:

 1. Olette onnekkaita, että sinne pääsevät vieraat helposti kyläilemään ja että heitä jonkun verran riittääkin vaikkei Egypti varmasti tosiaan tällä hetkellä ihan kaikkia puoleensa vedäkään.

  Täällä Khartumissa ei mielestäni ole mitään kovin kummoista nähtävää mutta noin kolmen tunnin ajomatkan päästä löytyvät lähimmät täkäläiset pyramidit jotka kuulemma ovat hyvinkin näkemisenarvoiset. Omalla porukalla ei ole kuitenkaan tullut lähdettyä niitä katsomaan. Isäni on täällä toistaiseksi päässyt ainoana kyläilemään mutta tuli ennen kaikkea miestä lomittamaan siksi aikaa kun tämä oli parin viikon työmatkalla toissa syksynä, ja aika kului ihan vain arjen puuhissa.

  Nyt kun Yhdysvallat on muuttanut viisumisääntöjään niiden kohdalla jotka ovat Sudanissa käyneet tai asuneet arvaan, että nekin vähät ihmiset jotka ovat meille matkaa ehkä puolitosissaan suunnitelleet jättävät sen tekemättä :( Eipä meille Belizeenkään ihan hirveästi vieraita riittänyt kun matka Euroopasta oli niin pitkä ja kallis, mutta useamman kerran saimme siellä kuitenkin iloksemme vieraita. Ympäristö aukeaa usein ihan eri tavalla kun sen näkee vaihteeksi muiden silmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan kyllä niin törkeän onnekkaita monessa suhteessa että ihan hävettää. Mutta aivan ihanaa tietysti että ihmiset käyvät. Meillä on aina ollut tässä mielessä onnea kun joka paikassa on käynyt aika paljonkin vieraita.

   Toi on kyllä tosi kurja juttu noi sikäläiset viisumisäännöt. Tuntuu ihan epäreilulta että tavallisten ihmisten elämä vaikeutuu joilla ei mitään tekemistä ole minkään kanssa :(

   Toi jos on pitkä etäisyys kanssa vaikuttaa varmasti. Mä oon jo kauan halunnut mennä kyläilemään Singaporessa asuvien ihmisten luona, mutta etäisyyden takia kai vaatii vähän enemmän suunnittelua ja vieläkään ei ole toteutunut. Kairon läheinen etäisyys Eurooppaan taas kai madaltaa vähän kynnystä tänne tulijoilla, mutta aika paljon kai on huono kaiku tällä kohteella nykyään.

   Toivottavasti teille tulee joskus sopiva hetki pyramidien näkemiselle. Me ollaan saatu paljon enemmän aikaiseksi Kairoon tutustumisen suhteen silloin kun on ollut vieraita. Jotenkin itsekseen sitä vaan pyörii omissa pienissä ympyröissään.

   Poista
 2. Se on totta, että kaverin kanssa oman ympäristön näkee ihan toisin. Tulee myös lähdettyä enemmän ulos. Itse esimerkiksi olen todella huono syömään yksin ravintoloissa päivisin. Se ei ole yhtään niin hauskaa kuin jonkun kanssa, joten miksi lähtisin, kun kotona voin samalla lukea kirjaa tai kuunnella musiikkia - niin järkeilen. Kun minulla äskettäin oli suuri onni saada yksi ystävätär Euroopasta kylään, näin Maputon hetken aikaa ihan uusin silmin ja sain pitkästä aikaa lounastaa ulkona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin se taitaa mennä-kaverin kanssa an avarampaa. Lounaalla myös! Ravintolassa yksin syöminen ei tosiaan jostain syystä luonnistu. Mulla on täällä pari sellaista rennompaa kahvilaa, jossa saatan käydä yksin, mutta että ihan oikeaan ravintolaan yksin tai 1v kanssa; ei! Ystävävierailut on ihania!

   Poista
  2. Kahville minäkin saatan mennä, mutta lounaalla yksin minulle tulee hassu olo, että hyvä annos menee ikään kuin hukkaan, kun sen tuomaa mielihyvää ei voi jakaa kaverin kanssa. Tulee olo, että kun tässä on kuitenkin yksin, on melko sama mitä syö. (Vaikka ei sen niinkään pitäisi olla, mutta jos ymmärrät, mitä tarkoitan!)Yksin se ei ole samanlainen juhlava tuokio. Kahvista ei ole niin väliä, joten sen voi kulauttaa yksinkin, jonkin leivonnaisen kanssa.

   Poista
  3. Joo ymmärrän! Yksin kotona kun syö, niin ei ole niin väliä mitä sitä nyt syö. Ja toisaalta jos syö kotona kaverin kanssa, niin onkin vähän enemmän väliä.

   Ja kahvilassa taas ei niin väliä vaikka olisikin yksin ja itse asiassa tykkään käydä (kivoissa) kahviloissa yksin.

   Poista
 3. Oletteko ehtineet käydä Tannoura showssa tai kuuntelemassa Zar musiikkia El Makanissa? Ovat hienoja esityksiä teidän vieraillekin. Beit El Suhami ja Gayer Anderssonin talot ovat myös kivoja kohteita. Olen vienyt aika monta kertaa vieraita näihin paikkoihin.

  O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olla käyty! Kiitos vinkeistä -kuulostaa mielenkiintoiselta. Kairossa on kyllä tosi paljon nähtävää ja tekemistä. Ja väljääkin taitaa olla kun ei kai niitä turisteja liiaksi ole..

   Poista
  2. Tässä:
   http://www.egyptmusic.org/ (Mazaher group on hyvä)

   https://www.tripadvisor.fi/Attraction_Review-g294201-d2236950-Reviews-Al_Tannoura_Egyptian_Heritage_Dance_Troupe-Cairo_Cairo_Governorate.html (lähellä El Hussein bazarialuetta)

   https://en.wikipedia.org/wiki/Gayer-Anderson_Museum

   http://www.egyptianmuseums.net/html/bayt_al-suhaymi.html (ei kalusteita, mutta todella iso rakennus. kaakelihuone on todennäköisesti lukossa, joten pitää pyytää joku työntekijä avaamaan oven. sokkeloinen)

   http://www.cairo360.com/item/venue/644638/balloon-theatre (Reda Troup ja Qaumeya Troup esiintyvät. Kannattaa soittaa ensin ja varmistaa, että esityksiä on. Ovat joskus lomalla. Mulla on myös tälläinen numero 0233471718, mutta yhdessä toisessa sivussa oli vain yksi 3.)

   O

   Poista
  3. Wau kiitos paljon vinkeistä ja linkeistä! Täytyypä tutkia mitä kaikkea niiden takaa löytyy. Vähän jään uteliaana arvuuttelemaan olenko saanut ihan kairolaisen suomalaislukijan... :)

   Poista
  4. Ex-kairolainen, nyt taas Suomessa.

   O

   Poista
  5. Terveisiä vaan siis Suomeen täältä Kairon kuvista ja tunnelmista :)

   Poista
 4. Jatkan vielä täällä:
  Huomasin tuolla aivan toisessa blogissa, että kaipailet joitain suomalaisia ruokatarvikkeita Kairossa. Mitä olet vailla?

  O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leivinpaperia taisin kaipailla ainakin, mutta löysinkin sitä jo ihan helposti:) Itse asiassa jotain ruotsalaista merkkiä, jossa luki myös ihan selvällä suomen kielellä 'leivinpaperi'. Ruoka-aineita en niin hirveästi ole kaivannut kun täältä löytyy melkein mitä vain! Eräästäkin uudesta kahvilasta muodikkaita raakakakkuja! Jotain belgialaisista supermarketeista tuttuja valmiiksi pestyjä salaattipusseja tms puolivalmisteita joskus mietin, että olisi kiva voida ostaa, mutta aika hyvin tosiaan kaikenlaista löytyy. Kalaa ostaisin varmaan enemmän jos olisi jotenkin helposti saatavilla lähikaupassa. Oliko sinun helppo löytää Kairosta ruokatarvikkeita?

   Poista
 5. Ostin itse pääosin ruokatavarat toreilta (tuoretavarat, linssit, pastan) ja marketeista ja kauposta muuten. Juureksia ei niin ole, mutta sitten taas villirucolaa (gargir), pinaattia ym. saa torilta helposti. Toreilta saa erilaisia salaatteja halvalla. Leipomisasioita löytyy, mutta itse etsin tuorehiivaa, kunnes opin, että sitä myydään paikallisten leipomoista, ei siis leipomo-konditorioista tai kaupoista. Kaakaojauheet, mausteet ym. saa kaikki ostettua maustekaupasta, mutta kardemummaa on tosiaan vain kokonaisena. Raakakakuista en tiedä mitään :)

  O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin toreilta varmaan saisi kaikenlaista. En ole oikein itse jotenkin tullut käyneiksi niissä, kun lähikauppaan meno on helpompaa. Täkäläisen kuivahiivan kanssa mies sähläsi jo kerran yrittäessään tehdä pizzataikinaa..lopputulos meni roskiin, joten täytynee kokeilla tota kuivahiivaa ensi kerralla :)

   Poista