perjantai 10. kesäkuuta 2016

Kohelluksesta sellaiseen asiaan kuin naisten ympärileikkaus

Mielessä kohisee sitä ja tätä, mutta ei oikein mitään selkeäksi kokonaisuudeksi päätyvää. Arkikin jotenkin vähän kohellusta, eikä aikaa tunnu löytyvän blogin kirjoittamiselle ja nettiyhteyskin on koko ajan poikki. En ole kummankaan lapsen kohdalla kokenut vauvavuotta niin raskaana tai rankkana. Sen sijaan tämä 1-2 ikävuoden välisen ajan koin niin ensimmäisellä kuin nyt näköjään toisellakin kerralla olevan juuri sitä. Lapsi ei ole enää vauva, joka roikkuu mukana, vaan tahtova ja kävelevä koko ajan joko perässä juoksemista tai kantamista vaativa ja ennen kaikkea nukkumaton etten sanoisi pikku pirulainen. Ei tietenkään ainoastaan ja koko ajan sitä, vaan myös maailman valloittavin ja hellyttävin tapaus, mutta uupumusta tuottava sellainen, varsinkin yhdistettynä toisen eri ikäisen lapsen tarpeisiin vastaamisen kanssa.

Nukkumisasioiden ohella iltapäivät ovat olleet väsyttäviä. Tällä viikolla alkaneen ramadanin takia isosiskon koulu loppuu aikaisemmin kuin tavallisesti, joten iltapäivät tuntuvat pitkiltä ja väsyttäviltä. Ulkona pihalla oleminen on kahden eri ikäisen lapsen kanssa haastavaa, kun toista pitää estää hyppäämästä uima-altaaseen ja toista altaassa olevaa pitää vahtia olemaan päätymättä uppeluksiin. Asia joka kerran jo tapahtui ja jonka seurauksena hyppäsin itse altaaseen vaatteet päällä nyt jo entinen puhelin taskussa. 

EgyptAir:kin koheltaa pommiuhkineen ja Egypti tuntuu muutenkin vähän väliä päätyvän uutisiin huonoissa merkeissä. Runsas viikko sitten uutisoitiin ympärileikkauksen yhteydessä kuolleesta 17-vuotiaasta tytöstä ja aihe on pyörinyt mielessä masentavana ja suututtavana. Naisten ympärileikkauksen, toisin sanoen naisten sukupuolielinten silpomisen kieltävä laki astui Egyptissä voimaan vuonna 2008, mutta sen heijastuminen käytäntöön on hidasta ja monimutkaista ja lain noudattamatta jättämisen rankaiseminen ei taatusti kosketa kuin hyvin pientä osaa tapauksista. Puhumattakaan siitä, ettei se tietenkään kosketa miljoonia jo lakia ennen ympärileikattua naista.

Naisten sukupuolielinten silpomiset ovat kyllä Egyptissä vähentyneet nuoremman sukupolven keskuudessa ja asenteet onneksi muuttuneet parempaan päin, mutta koska yhdeksänkymmentäkaksi prosenttia 15-49 -vuotiaista naimisissa olevista naisista on käynyt läpi kyseisen ihmisoikeusrikkomuksen on kokemus hyvinkin mainstreamia egyptiläisten naisten keskuudessa. Jotenkin se järkyttää, että suuri osa kaduilla kulkevista naisista on ympärileikkauksen läpikäyneitä. Ei Kairossa ja muissa kaupungeissa niin laajalti kuin maaseudulla, eikä varsinkaan varmaankaan omalla hyväosaisten asuinalueellamme, sillä hyvä koulutustaso ja sosioekonominen asema kulkevat käsi kädessä ympärileikkaamattomuuden kanssa, mutta keskiverto-egyptiläisen elämää asia koskettaa.

Tuntuu vaikealta ajatukselta mennä kyselemään naisten sukupuolielinten silpomiseen suhtautumisesta autonkuljettajalta tai muilta kohdalle sattuvilta paikallisilta ja ehkä aiheesta vaietaankin. Silti haluaisin ymmärtää mistä kaikesta tämä niin kutsuttu haitallinen perinne johtuu ja mitkä asiat estävät sen katkeamisen. Olen kyllä taas vimmatusti tutkinut aihetta ja todennut, että kyseessä on kerta kaikkisen masentava asia ja yksi niistä asioista, joiden takia tasa-arvokamppailut kehitysmaissa ovat hyvin kaukana länsimaiden vastaavista.

Olen myös törmännyt Facebookissa sivuihin, jotka propagoivat uskonnon nimissä naisten ympärileikkauksen puolesta ja pöyristyneenä raportoinut Facebookille, että mielestäni sivu on väkivaltaan yllyttävä. Naisten ympärileikkaus ei ole useiden islamin tulkintojen mukaista, vaan kyseessä kerrotaan olevan erityisesti haitallisiin uskomuksiin ja perinteisiin liittyvä asia. On suututtavaa ja masentavaa, että on silti olemassa uskonnollisia suuntauksia, jotka löytävät naisten ympärileikkaukselle perusteita ja kannustimia. Jotenkin helposti päätyy miettimään miksi uskonto usein vaikuttaa näissä oloissa ihmisten elämässä niin vahvasti muutenkin kuin vain vastaamassa ihmisen spirituaalisuuteen. Sitäkin jää miettimään, miksi uskonnolla pitäisi olla mitään sijaa tai yhteyttä politiikkaan yhtään missään maailmankolkassa. 

15 kommenttia:

 1. Naisten ympärileikkaus on niitä juttuja joita on minun mahdotonta mitenkään ymmärtää tai hyväksyä vaikka muuten pyrinkin pitämään mielen avoinna erilaisille tavoille olla ja elää tässä maailmassa. Mahtavaa olisi minustakin se jos uskonnolla ei olisi yhteyttä politiikkaan, jos se olisi vain jokaisen henkilökohtainen asia.

  Minustakin on muuten tuo 1-2-vuotisuus paljon vauva-aikaa hankalampaa aikaa. Mutta onneksi tässä lähempänä kolmea alkaa taas jo helpottaa! Meillä pieninkin joka siis lokakuussa täyttää kolme leikkii nykyään ihan hienosti isompien kanssa tai itsekseenkin ja uskallan joksikin hetkeksi luottaa hänet omiin oloihinsa: ei lähde heti kiipeämään seinille tai toheltamaan muuta typerää. Uima-altaat on silti musta toistaiseksi vähän pelottavia paikkoja! Esikoinen ui melko sujuvasti mutta täytyy häntäkin silti edelleen vähän pitää silmällä ja keskimmäistä ehdottomasti, pienimmästä puhumattakaan. Yksin en menekään altaalle lasten kanssa.

  Mutta me ollaan nyt suoriuduttu lomalle Suomeen asti ja täällä ulkoilu sujuu onneksi vähän helpommin! Onko teillä loma suunnitteilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon puhutaan vauva-ajan rankkuudesta ja 1v virstanpylväästä helpompaan ja vähemmän ehkä tästä taapertajatohelluksen ja kohelluksen väsyttävyydestä, jonka itse koen rankempana vaiheena. Taitaa tuo 3v olla tosiaan toinen virstanpylväs, jonka jälkeen eivät niin paljon tohella.

   Mäkään en mene yksin altaalle kahden kanssa. Meillä on taloyhtiön allas ja me ollaan usein siellä naapurin pojan ja äitinsä kanssa. Nytkin hän nappasi taaperosta kiinni kun hyppäsin altaaseen, muuten olisi taapertaja hypännyt sinne perässä myös eli ihan mahdotonta olisi olla yksin altaalla. Ulkona on muutenkin muuten nyt niin kuuma, ettei voi kauan olla ulkona ylipäätään.

   Me lomaillaan pätkissä. Ensin tässä lähistöllä parin viikon päästä ja sitten takaisin tänne ja sitten heinäkuun puolella Suomeen. Aiemmin mulle ei ole tullut niin sellaista 'pakko päästä muihin maisemiin' -oloa, mutta nyt odotan innokkaasti muita maisemia ja ihmisten näkemistä.

   Hyvää lomaa teille Suomeen! Siellä näkyy olevan raikkaat alle kahdenkympin kelit ja tosiaan vähän helpompi ulkoilla ja liikkua.


   Poista
  2. Hehee, raikasta on tosiaan ollut! Oltiin pohjoisempana Suomessa aikaisemmin tällä viikolla ja Kalajoella oli niinkin raikasta kuin 2,5 astetta lämmintä. Lapset ihmetteli ihan tosissaan onko nyt kesä vai talvi :)

   Mutta tekee kyllä hyvää olla muualla. Ekaan viikkoon en ajatellut Sudania juuri ollenkaan mutta nyt huomaan lukemani kirjan myötä ajatusten matkaavan sinne enemmänkin - ja ajatukset Sudanin todellisuudesta uuvuttaa. Lepolomalle taitaa siis tosiaan olla tarvetta! Hyvää lomanodotusta ja lomaa teille!

   Poista
  3. Uuh 2,5 astetta! Ei ihme jos menee kesät ja talvet ja yöt ja päivät sekaisin :) Lyhyt mutta vähäluminen vai miten sitä sanotaankaan Suomen kesästä..

   Kiitos toivotuksista! Kyllä uuvuttavat toiset todellisuudet ajoittain. Sitten vielä huomaan jotenkin oikein melkein lietsovani ärsytystäni asioista, joista aiemmin olisin kohauttanut olkia, että lomaa kyllä odottelen kovasti.

   Poista
 2. Voi miten turha ja kamala kuolema - uskomattoman masentava uutinen. Tuo on kyllä niitä asioita, siis naisten ympärileikkaus, jolle ei löydy eikä pidä löytyä mitään ymmärrystä! Täällä Mosambikissa minua masentavat samaan tapaan albiinolasten murhat. Albiinolapsia tapetaan, jotta heidän ruumiinosiaan voidaan käyttää joissakin kauheissa rituaaleissa. Vähän samaa luokkaa kuin tuo - ei oikein löydy sanojakaan kuvaamaan niitä tunteita, jotka tällaisesta heräävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no just, albiinolasten tappaminen rituaaleihin - super ärsyttävää tai ei oikein tiedä millä sanoilla kuvailisi. Tai tätä naisten ympärileikkausta. Jotenkin ärsyttää, että miksi se on niin vaikeaa saada asioita toimimaan niin, että ei olisi niin tuurista kiinni jääkö henkiin tai tuleeko ympärileikatuksi. Yksi reportaasi jonka katsoin ympärileikkauksesta heitti ilmoille avoimen kysymyksen, että ehkä ihmiset eivät vain halua naisten ympärileikkausten loppuvan. Mutta miksi eivät halua, en ymmärrä.

   Poista
  2. En minäkään! Tämän asian puolesta olisin kyllä valmis kampanjoimaan vaikka miten paljon tahansa. Ja kyllähän kampanjoita paljon onkin. Mutta ilmeisesti työ on hidasta ja hankalaa.

   Poista
  3. Hankalaa tuntuu olevan! Ja monimutkaista ja hidasta ja en tosiaan ymmärrä mitä kaikkea.

   Poista
 3. Hei! Haluaisimme laittaa sinulle kutsun aamiaistilaisuuteen, jossa kerrotaan tyttöjen silpomisesta. Voisitko kertoa sähköpostiosoitteesi tai vaihtoehtoisesti lähettää meille viestiä? solidaarisuus (at) solidaarisuus.fi

  Yst. terv. kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuus

  solidaarisuus.fi silpomaton.fi
  @solidaarisuus70

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos viestistänne. Lähetin teille sähköpostia. Hienoa kuulla, että Solidaarisuus tekee työtä tyttöjen ympärileikkausten eliminoimisen parissa!

   Poista
 4. Olin juuri tulossa fiilistelemään omaa kutsuani tuohon aamiaistilaisuuteen, joka osuu ja uppoaa - ei sillä, aihe on kauhea ja toivoisin, ettei siitä tarvitsisi keskustella, mutta olen iloinen että joku kuitenkin nostaa sitä esiin, ja ehkä saa sen joskus loppumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehee voi fiilistellä vaikka aihe onkin mikä on! Niinpä-olisi kyllä kiva jos koko asiaa ei olisi olemassa, mutta kun siltä nyt näyttää aika vahvasti, niin parempi on että puututaan ja puhutaan! Mä olen kulttuurishokeissani ihan jotenkin uuvuksissa tämänkin asian takia, mutta vaikka ympärileikkausten loppuminen tuntuu aika mutkikkaalta tieltä, niin kannattaahan se aina yrittää ja siihen pyrkiä. Kyllä se työ tuottaa tuloksiakin! Olisipa kiva päästä tonne tilaisuuteen, mutta jos en, niin olen hengessä mukana ja pidän jonkun oman aamiaistilaisuuteni :)

   Poista
 5. 92% on puolet enemmän mitä olisin veikannut. Masentava luku.

  VastaaPoista
 6. 92% on puolet enemmän mitä olisin veikannut. Masentava luku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eikö olekin masentava. Mutta vastapainoksi ympärileikkausten vastainen työ tuottaa ilmeisesti onneksi tuloksiakin. Luin just että yhden ministeriön selvityksen mukaan 15-17 v tyttöjen ikäryhmässä ympärileikattujen osuus on "vain" 61%!

   Poista