tiistai 18. lokakuuta 2016

Kuvia Kairosta

Mummu ja Puolivaari ovat olleet käymässä ja pääsin tutustumaan Kairoon taas vaihteeksi turistin ominaisuudessa. Nähtävyyksiä täällä riittää. En ole nähnyt läheskään kaikkea mitä Kairolla ja Egyptillä on tarjottavanaan turistimielessä. Tässä alla muutamia kuvia, joista toivottavasti välittyy vähän tunnelmaa islamilaiseksi Kairoksi kutsutulta alueelta. 


Nämä ylläolevat kuvat ovat Sultan Hassanin moskeijasta, joka on uskomattoman hieno. 1300-luvulla rakennettu moskeija on yksi maailman suurimmista moskeijoista. Se jakautuu kunkin Sunni-Islamin koulukunnan mukaan neljään osioon, joissa entisaikaan opetettiin kunkin koulukunnan tulkintaa uskonnosta.Tässä yllä olevassa kuvassa näkyy Egyptiin maanpakoon tulleen Iranin shaahin Reza Pahlavin hautakammio. Hänet kuten myös Egyptin viimeinen kuningas Farouk on haudattu Al-Rifa'in moskeijaan, joka on niin ikään uskomattoman hieno.

En valitettavasti osaa lukea mitä hautakivessä lukee, vaikka juuri päättyneen arabian kielen alkeiskurssini jäljiltä osaankin nyt muutaman sanan enemmän arabiaa. On tosi hauskaa huomata, että ihmisten puheesta saattaa ymmärtää nollan prosentin sijaan nyt ehkä 0,5-1 prosenttia. Osaan esimerkiksi sanoa: "Hyvää huomenta. Mitä kuuluu? Haluan kahvini maidon kanssa ja ilman sokeria. Näkemiin"

- Sabah el-kheer. Ezzayyak? Ayza ahweti bel laban we mengheer sukkar. Masalama.


Tässä yllä kuvia alueelta, jonne pääsee yhdestä kolmesta jäljellä olevasta kaupunginportista. Bab Zuwaila -nimisestä kaupunginportista avautuu alue, jossa voi hyvin kuvitella mielessään entisaikojen itämaista tunnelmaa, miksei halutessaan peräti lentäviä mattoja basaarin kapeille kujille. Teltantekijän basaariksi kutsutusta basaarista ostin lapsille asiaankuuluvasti alla näkyvän teltan.  


Turistikohteiden lisäksi olen käynyt joogassa. Viiden minuutin kävelymatkan päässä meiltä on kiva joogasali ja olen vähän hurahtanut taas vaihteeksi joogaan. Haluan hurahtaneisuuksissani välttämättä lopettaa tämän kuvapainotteisen sekalaisen postauksen niihin sanoihin, joilla joogaohjaaja lopettaa tuntinsa. Ne kuuluvat englanniksi näin:

The very highest and the very brightest within me recognises the very highest and the very brightest within each of us.

Namaste ja Masalama!

10 kommenttia:

 1. Mulla on ollut jo vuosia kova kiinnostus paasta kaymaan Egyptissa,upeita kuvia. On niin surullista etta maan matkailu on ihan pohjamudissa jalleen kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä olisi vaikka mitä kiinnostavaa nähtävää, mutta ei tosiaan ole Egypti mikään ykkösturistikohde enää. Ei paljon muita turisteja näkynyt nähtävyyksillä. Surkeata kyllä ja en tiedä mitä pitäisi tapahtua, että turismi tästä elpyisi. Ei varmaan ihan heti ole odotettavissa muutosta. Lähetystöjen matkailutiedotteitakin kun lukee, niin ei kovin houkutteleva paikka taida olla. Toisaalta paikalliset ja minäkin suhtaudun aika rennosti. Meidän kuski oli närkästynyt viime viikkoisesta kehotuksesta välttää väkijoukkoja ja toisaalta taas saattaa neuvoa meitä olemaan menemättä paikkoihin, joista viralliset tiedotteet eivät puhu mitään.

   Poista
 2. Kauniita kuvia! Upea moskeija. Minäkin löysin yllättäen viikko sitten joogasalin läheltä kotiamme. Olin jo menettänyt toivoni. En ole vielä päässyt tunnille asti kokeilemaan, mutta ainakin nyt tiedän, mihin suunnata eikä siihen tarvita edes autoa tai kuskia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moskeija oli kyllä täkäläisen arkkitehtuurin helmiä. Kiva että sieltä löytyi joogasali, eikä tarvitse heittää hukkaan toivoa joogan suhteen :) Se myös helpottaa tosi paljon täälläkin kun voi mennä ja tulla itsekseen. Toivottavasti on hyvät ohjaajat, täällä on oikein kivoja.

   Poista
 3. Ihana teltta!

  Paljon olisi muutakin kommentoitavaa, vaan olen niin väsynyt, etten saa omista ajatuksistani kiinni... Minä joogaan hurahtanut olin eilen niin lokakuun väsyttämä, etten saanut vääntäydyttyä joogatunnille kävelymatkan päähän, vaikka olisi ollut tilaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläkin joogahurahtaneisuutta :) Tuttu tunne tuollainen totaaliväsähtäminen. Eilen kävin joogassa ja sain lihaksia myöten itseni niin kaikkeni antaneeksi, etten illalla enää esim jaksanut ripustaa kaatuneiden maitolasien jäljiltä pesemääni pyykkikoneellista, jätin sinne märkinä. Teltta on hieno, tekisi melkein mieli ostaa isompikin aikuisversio :)

   Poista
 4. Hienoja kuvia. Mahtipontisen upealta näyttää tuo 1300-luvulta peräisin oleva moskeija. Itse tykkään kovin rakennuksista, joissa iän ja historian tuntee sisuskaluissaan asti. Voisin kuvitella, että tuolla tuntisi.

  Ja jeet joogalle! Keho ja mieli kiittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo just niin tunsi historian siipien havinan tuolla moskeijassa ja muissa nähtävyyksissä. Jeet joogalle juu - jos on hyvät ja inspiroivat ohjaajat kuten täällä, niin tykkään paljon.

   Poista
 5. Kiitos kuvista! En ole koskaan käynyt Kairossa, mutta haluaisin ehdottomasti. Mikä mahtaa olla paras vuodenaika? Turistielämä tekee tasaisin väliajoin hyvää, sitä pysähtyy katselemaan oma elinympäristöään uusin silmin. Minäkin muuten joogaan viikottain! Mahtava laji. Rakastan opettajaani, mutta mitään noin hienoa kuin sinun opettajasi hän ei sano tunnin päätteeksi. Ommmmmmmmm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä ilman muuta promoan ja suosittelen Kairoa turistikohteena - täällä on vaikka mitä kiinnostavaa nähtävää ja kuultavaa! Totta tuo että turistin silmin näkee elinympäristöään uusin silmin. Vuodenajoista taitaa tämä kuluva olla aika hyvä tai yleisesti ottaen syksy ja kevät. Kesä on todella kuuma ja (lyhyt) talvi kai vähän viileä.

   Näin on, jooga on mahtava laji. Hauskaa että löytyy näin monta joogia! Ommmmmmmmm vaan meille kaikille :)

   Poista